Životni put Mire Furlan (1955-2021)

Čuvena jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 65. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom Tviter nalogu.

Jedina je sa ovih prostora koja je uspela u Holivudu, i to u poznim godinama…

Poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno fantastičnoj seriji Babilon 5 i po ulozi Danijel Ruso, u seriji Izgubljeni.

Kao članica Hrvatskog narodnog kazališta igrala u mnogim filmovima. Jedan od njih je bio i Otac na službenom putu Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu.

Osamdesetih godina kratko je nastupala za rok-bend La Cinema. Zapamćene su uloge u filmovima Kiklop (1982) Antuna Vrdoljaka, U raljama života i Za sreću je potrebno troje (1986) Rajka Grlića i u filmu Lepota poroka (1986) Živka Nikolića.

Krajem 1991. godine Mira Furlan i njen suprug emigrirali su iz SFRJ kako bi izbegli političke pritiske i etničke tenzije koji su ih pratili zbog krize u kojoj se bivša država nalazila. Godine 2002. vratila se posle 11 godina u Hrvatsku da bi igrala glavnu ulogu u predstavi Radeta Šerbedžije. Suprug joj je filmski reditelj Goran Gajić koji je, između ostalog, režirao i Sofoklovu Antigonu.

Režirao je i epizodu Babilona 5 u kojoj je Furlanova glumila. U zadnje vreme glumila je i u srpskim filmovima i serijama (Diši dubokoTurneja i Vratiće se rode). U Los Anđelesu snimila je muzički album „Songs From Movies That Have Never Been Made“ (Pesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni).

Igrala je lik Danijele Ruso u ABC-ovoj televizijskoj seriji Izgubljeni. Povremeno je pisala kolumnu u splitskom magazinu Feral tribjun i za portal Nova u Srbiji.

Foto, izvor Wikipedija

1 Comment

  1. Mellany

    Jedna esencija neznosti,dobrote i talenta.Slava je

Comments are closed