Knjige preporučuje; Novinarka Katarina Obradović

Preporuka TOP 5. KNJIGA za Vivstars

Rođaka Beti” – Onore De Balzak; Valerija živi raspusnim životom.Ona finansijski iscrpljuje svoje ,,obožavaoce”.

Šestorici ljudi, između ostalog, i jednom Brazilcu, nekom grofu, ona govori da je zaljubljena u njih; svima tepa, prema svima se odnosi kao da su bogovi. Naravno, u slučaju da se njen hir ne ispuni (a hirovi su dragulji, nekretnine, skupi provodi), poštovanje i strast bi iščileli.

Valerija je svojom lepotom, intrigama i lukavstvom vešto kontrolisala četvoricu inteligentnih i moćnih muškaraca, i uz nesebičnu pomoć rođake Bete dovela ih do bankrota, smrti ili sramote.

Kojim se sve sredstvima Valerija služila da drži svoje muškarce pod papučicom, na koje ih je načine zaludela tako da upropašćuju svoje grofovije, bankrotiraju čitava vojvodstva, a porodice izumiru, sve je to Balzak je maestralno opisao.

“Moj Muž” – Rumena Bužarovska; Sve priče u ovoj briljantnoj zbirci ispripovedale su vrlo različite žene iz prvog lica, ali se te priče tiču koliko njih toliko i njihove okoline, odnosa s muževima, decom, roditeljima, kolegama i prijateljima.

Zbog toga se radi o galeriji izuzetno upečatljivih i precizno profilisanih likova, o psihološkim ali i socijalnim portretima, s posebnom osetljivošću na patrijarhat.

Jer, govoreći o svojim brakovima i muževima, ginekolozima, pesnicima, policajcima, govori se o profesijama i njihovim statusima, o odnosima moći – većina ženskih likova ipak je zasenjena i emotivno i socijalno zapuštena zbog prestiža njihovih muževa i njihovih profesija.

Odabrane PRIČE – od Dzon Čivera; Hemingvej je u pola noći probudio svoju ženu da bi joj naglas pročitao Čiverovu priču Muž, Nabokov je smatrao da je priča Zbogom, brate najbolja američka priča, a danas se Džon Čiver smatra američkim Čehovom XX veka.

Opisujući prosečne američke porodice ušuškane u otmena predgrađa, ponajpre u Čiverov fiktivni Šejdi Hil, ovaj pisac je dao neprolaznu sliku Amerike u zlatno doba srednje klase, njihove malograđanske navike, potrošački mentalitet i isprazne snove i težnje kroz neskriveni cinizam, ali i toplinu i razumevanje za ljudske slabosti svojih junaka.

Između 1935. i 1981. objavio je u Njujorkeru 121 priču i za svoj pripovedački opus dobio dve najprestižnije američke nagrade – Pulicerovu i National Book Award.

Avanture Nevaljale Devojčice od Mario Vargas Ljosa kao i Životinja na Izdisaju od Filipa Rot-a.