Tea iz Omiša objašnjava – Zašto je toliko Dalmatinaca u Beogradu…

 • belgrade-g839a617c3_640
  Pixabay, Beograd
 • croatia-g327899f8a_640

You may also like...

7 Responses

 1. Queen Elisabeth says:

  Na zalost mnogima su polupane soferke,izgrebani automobili i izbusene gume bile nas u tom Splitu. Nesto nisam primetila da im mi ovde isto tako unistavamo automobile. Znam iz licnog iskustva

  • Južnjakinja says:

   Pre par godina na svadbi mojih rodjaka, na jugu Srbije, gosti iz Splita dočekani sa posebnom pažnjom, sa “kratkim kursom” od strane domaćina kako se ponašati u njihovom prisustvu, koje pesme ne naručivati da im , ne daj Bože, ne bi bilo neprijatno.Naravno, iako “sporedni” gosti, bili su ispoštovani više nego kum i stari svat zajedno, a kako bi se do kraja osećali kao na svom terenu, naručivali su i pesme iz svog kraja.Onda sledi obrt! Naši rodjaci uzvraćaju posetu, odlaze u Split na njihovu svadbu, prvo im se skreće pažnja da negde sakriju auto, a onda, bivaju primorani da slusaju nacionalističke pesme , krajnje neprijateljski nastrojene prema , zna se kome.Sve u svemu, sve suprotno od onog kod nas, u Srbiji.Pozdrav svim dobrim ljudima , drago mi je ako je sve više mladih sa pozitivnim stavom, sa obe strane, ali, nažalost, potrebno je da prodje mnogo vremena da se ta količina mržnje svede na neki podnošljiv nivo.

 2. Dalmazia says:

  Najprije sve pohvale za tekst. Kao Spićanka i to iz generacije ovog stoljeća, nažalost, ne mogu se složiti sa time, da mlađe generacije ovdje nisu opterećene prošlošću. Ovdje su mladi razapeti između priče roditelja i medija i onoga što sami vide i dožive. A da ne govorim o obožavanju srpske mjuze i đira. Daleko od toga, da se turisti iz RS moraju bojati za svoj život, ali nije ni na razini na kojoj se naši dočekuju u Beogradu. I zato veliko bravo za Beograd.

 3. Avatar says:

  Sjajan tekst. Ogromno bravo za Teu iz Omiša.
  To, što se dogadjaju pojedinačni slučajevi, stvar je zatucanosti i mržnje. A oba spomenuta dolaze iz neznanja. Dalmacija i Srbija su po mnogo čemu povezane – od srednjeg veka, kada su bile deo jedne države (Srednjevekovne Bosne) preko toga da većinom pripadamo Dinarskom tipu ličnosti, pa sve do jakih partizanskih pokreta, koji su uzajamno bili snažno povezani. Dalmatinci i Srbi imaju isti kolektivni gen. Ako na sve ovo dodamo, koliko je mešovitih brakova nastalo na ovoj predivnoj relaciji, a posebno za vreme stare Yuge, ali i kasnije. Mnogo, ali mnogo je toga što nas povezuje. Niko me ne može razuveriti da smo jedno.
  Jako mi je drago što su pripadnici generacije od 90. pa na dalje, vrlo neopterećeni prošlošću i svim lošim što se u njoj dogodilo. To se zapravo može reći i za generaciju 80. mada su njeni pripadnici poprilično ostali izgubljeni u ludom vremenu ratova i tranzicije. Ma, svi se mi jako volimo, samo ne treba verovati tv-u i novinama.

 4. Zg says:

  Sjajno radite na promociji Split Bg. Bilo oko mene sve je bijelo. 😉

 5. Lilo says:

  Lep tekst. Pomirljiv. Nije tako na terenu. Al ajde da verujem da je sve ok. Pozdrav Splitu i ne bacajte nam aute u more.