Da se ne zaboravi: Pesma posvećena današnjem danu

“Pucajte, ja i dalje držim čas!” Da se ne zaboravi.

Krvava bajka je najpoznatija pesma napisana od strane Desanke Maksimović. Ona je lirska rodoljubiva pesma, a ujedno je i elegija. Ova pesma opisuje masakr nad nedužnim srpskim stanovnišvom u Kragujevcu, 21. oktobra 1941. godine od strane nemačkih okupatora. Kragujevački masakr je jedan od najvećih zločina u Drugom svetskom ratu, gde su živote izgubili seljaci, učenici i profesori.

Kako danas piše Dojče vele DW u svom tekstu, posvećenom ovom stradanju u Šumadiji u Kragujevcu:

Prostor na kome je izvršeno streljanje u Kragujevcu, pretvoren je 1953. u memorijalni park Šumarice, gde se održava niz manifestacija kojima se odaje pošta žrtvama streljanja u Srbiji i svake godine Veliki školski čas.

Ove godine, zbog pandemije, centralnoj manifestaciji će prisustvovati samo učesnici programa i zvanice. Među njima je i Dorotea Gizelman, zamenica ambasadora Nemačke u Srbiji.

Predstavnicima Nemačke je neposredno posle rata dolazak u Šumarice bio zabranjen, rekao je za DW Nenad Karamijalković, iz Muzeja „21. oktobar“. Posete su počele krajem pedesetih, prvo iz DDR-a, a dve decenije kasnije i iz Zapadne Nemačke.

Parlamentarna delegacija Nemačke bila je u poseti 2002, a od 2003. Ingolštat i Kragujevac su gradovi partneri. Mladi iz Hanovera i Hamburga uspostavili su razmenu đaka. Nemačko društvo za međunarodnu saradnju, donacijom od 15 miliona evra pomaže renoviranje monumentalnog muzeja.

Vivstars.com, Foto: Google

1 Comment

  1. Mellany

    Hvala na ovome.Tuzno je sto je Kragujevac ove godine obelezio pomen-kordonima poli..kojj su se izivljavali nad pojedincima koji su posli da upale svecu svojjma,ili si to morao da uradis eventualno kao reli vozac.Jos skaradnije,sto su deca izostala sa akademije prvi put. Sedeli su,u zagusljivim ucionicama,sa maskama… se od grejanja koje se “proba” umesto da su u manjim grupama odlazili u prirodu.Strasno i skaradno.Hvala Vam na ovom podsecanju

Comments are closed