Tema sedmice: Legalizacija u Švajcarskoj i “pobeda” za San Marino

Tema sedmice: Legalizacija u Švajcarskoj i “pobeda” za San Marino
pixabay, ilustracija

Izgleda da je Švajcarska zemlja liberalnih stavova, a isto tako i spremna na očuvanje tradiocionalnih vrednosti. Kada se to spoji u savremenom, kulturnom okruženju – izglasa se na referendumu legalizacija istopolnih brakova, i dato je pravo gay supružnicima da usvajaju decu.

Dve trećine je glasalo za legalizaciju, i ovo je zapadno Evropska država koja je poslednja primenila ovaj zakon na opšte oduševljenje lgbtq zajednice. Kako su mediji u ovoj zemlji objavili, 64,1 odsto birača je glasalo za istopolne brakove.

Ovo znači da će i strani supružnici lakše dolaziti do švajcarskog državljanstva, a ovaj zakon stupa na snagu 1.jula 2022. godine.

Građani San Marina su na referendumu većinski izglasali legalizaciju abortusa. Za promenu zakona iz 1865. godine glasalo je nešto više od 77 odsto glasača.

Podršku promeni zakona o abortusu dalo je 77,30 odsto građana San Marina, ali je izlaznost bila niska – glasao je 41 procenat birača. piše RTS a javlja Rojters

Prema dosadašnjem zakonu, ženama je pretila kazna od tri godine zatvora, a dvostruko veća kazna je predviđena za osobe koje izvedu abortus.

Zbog toga su stanovnice San Marina odlazile u Italiju, gde su mogle da abortiraju u privatnim ordinacijama za 1.500 evra.

U Evropi je abortus zabranjen na Malti, u Andori i Vatikanu, a 2018. godine je na referendumu u Irskoj abortus legalizovan.

Foto: pixabay, ilustracija

1 Comment

  1. Taca

    U Svajcarskoj su zene dobile pravo glasa 1971, u nekim kantonima tek 1990. Nismo ni mi sjajni ali ipak smo malo bolji, u Jugoslaviji zene su dobile pravo glasa posle Drugog svetskog rata 1945.

Comments are closed