Šta je predvideo Dzordz Orvel “1984” i Nostradamusov “Treći Antihrist”

Šta je predvideo Dzordz Orvel “1984” i Nostradamusov “Treći Antihrist”
Pixabay.com Ilustracija

Razbibriga:

Postoji mantra da su rečenice koje je zapisivao Nostradamus – delimično tačne, ali i putokazi, kako i na koji način ljudi trebaju da menjaju svoju budućnost na bolje…

Pronašli smo i nekoliko njegovih zapisa koja su na ivici naučne fantastike…

“U pismu Anriju II, 27.06.1558. godine, on kaže da će se ‘treći Antihrist’ roditi kad Nemci budu bačeni natrag od strane latinske rase – što se povezuje sa krajem Drugog svetskog rata.

On dodaje da će se veliko Antihristovo carstvo prostirati gde je nekada bilo Atilino carstvo, a pojaviće se i novi Kserks sa svojim hordama. Da li to znači da će se Antihrist pojaviti, sa svojom vosjkom, negde sa Istoka? Kserks je persijski kralj koji je hteo da osvoji Grčku i zapalio je Atinu.

Dovodeći ga u vezu sa Antihristom, ili pak Antihrista poredeći sa Kserksom, Nostradamus želi da kaže, da će ovaj biti velika pretnja zapadnoj demokratiji koju simbolično predstavlja Atina. Nostradamus kaže:

‘Dolaskom ovoga Antihrista prethodiće pomračenje sunca, najjače od svih dosadašnjih od postanka sveta, isusev onog koje je nastupilo posle Hristovog stradanja i smrti…”

Pixabay.com Ilustracija

Od tada, iduća tri pomračenja su: 11.08.1999. (prošlo), 23.09.2090. i 7.10.2136. godine. Jedno od njih će najaviti dolazak Antihrista, a njegove prognoze su vrlo crne, posebno po hrišćanske crkve gde on kaže: ‘Doći će doba kada će neprijatelji Isusa Hrista početi da se umnožavaju u velikom broju’.

On još kaže da će se početkom XXI vekapojaviti jedna nova istočnjačka religija, koja će se proširiti i po Evropi (vrlo moguće da je milsio na Kineze koji su se raširili po čitavoj Evropi, a i svetu, a moguće i na najezdu migranata na Evropu), iako će tamošnje religije pokušati da joj se suprotstave. A izvesni Krišnamurti osnovao je još 1911. godine duhovni pokret nazvan ‘Zvezda Istoka’, koji i danas ima brojne sledbenike.

On je sebe smatrao pretečom dolaska već pomenutog ‘učitelja sveta’, koga zove, baš kao i gospođa Blavacka, Lord Majtreja.

Za ovo naše vreme Nostradamus predviđa i klimatske promene: kiše će biti manje, a sa neba će dolaziti strašna toplota, tako da niko neće moći da izbegne kataklizmi. Ovo će biti prvo od velikih stradanja.

Očigledno je ovde reč o efektu ‘staklene bašte’ o kojem alarmantno govore i današnji ekolozi. Iza toga, kaže Nostradamus, zemlju će preplaviti voda, a upravo je podizanje nivoa mora jedna od posledica koje naučnici vezuju za efekat staklene bašte.

Pixabay, Ilustracija – CDD20

Dzordz Orvel je još davne 1948.godine uradio jedan od najboljih romana “fikcije i naučne fantastike” – “1984” koji u najkraćim crtama opisuje ljudske slabosti i kontrolu koja im sledi, i kako će izgubiti na svojoj individualnosti…

Knjiga je najvećim delom privlačila pažnju čitalaca, jer, kako je vreme odmicalo, sve njegove pretpostavke su postajale realnije, a mnoge su već bile ostvarene. Kada ih danas ponovo pregledamo, vidimo da je Orvel uspeo da vidi osnovne i najbitnije tokove našeg vremena.

Dejvid Gudmen, psihobiolog i futurolog iz Los Anđelesa, godnama je istraživao ostvarenja Orvelovog proročanstva. Godine 1972. Gudmene je sačinio listu od 137 predviđanja u Orvelovom romanu i još tada je ustanovio da je 80 proročanstava već ostvareno.

Posle toga, 1978. godine ponovo je pregledao listu i tada je bilo ostvareno stotinu predviđanja. Kako je Orvel te daleke 1948. godine zamišljao, tada za ono vreme u dalekoj budućnosti, 1984. godinu?

Godine 1984. svetom će vladati tri velike supersile – Okeanija, Eurazija i Istazija. U svakoj od njih centralna vlada, uz pomoć naučnih i tehničkih dostignuća, strogo kontroliše članove vladajuće partije i utiče na njihovu misao i delovanje.

Tehnologija bombardovanja je veoma unapređena, jer su avioni, pretakanjem goriva u vazduhu, drastično povećali radijus kretanja. U stvari. možda više nema ni potrebe za bombardovanjem avionima i rizikovanjem života pilota, jer su bespilotne letelice već odavno zavladale nebom, a o pametnim, interkontinentalnim raketama ne vredi ni govoriti.

U projektima velikih vojnih sila odavno su i ‘podzemnice’ – podmornice koje laserima i nuklearnim reaktorima mogu da otapaju tlo ispred sebe i krče put kroz zemljinu koru!

Ostvarena su i mnoga sredstva koja je Orvel predvideo kao instrumente za dalje ugnjetavanje individualnosti. Kompjuteri, danas u najširoj primeni u svakoj kući, u Orvelovim slikama naše stvarnosti služiće kao banke detaljnih podataka za svakog člana partije u Okeaniji.

Uz pomoć optičkih vlakana i mikrotalasnog prenosa podaci bi bili tako brzo obrađeni i dostupni kako pretpostavljeni inkvizitori 1984. mogu samo poželeti. Najsurovije od svega su možda daljinski detektori laži, slični uređajima postavljenim u televizijske ekrane radi stalnog posmatranja svih članova partije, kojima se obaveštajne službe mnogih zemalja sveta danas intenzivno bave.

Orvelova predviđanja: Banka podataka sadrži detaljne informacaije o ličnostima.
Brz pristup podacima iz kartoteka.
Špijunska televizija i izmenjena upotreba klasične televizije.
Daljinska kontrola rada srca.
Analizatori glasa.
Mikrofon osetljiv iu svim pravcima.
Policijske helikopterske patrole.
Ogromni televizijski ekrani na ulicama.
Uređaj za pamćenje i brzu likvidaciju informacija.
Analizator ljudskog pamćenja.
Biroi za planiranje budućih ratova. Vođenje rata po unapred pripremljenom scenariju.
Projektili i leteće bombe koji zamenjuju avione.
Lebdeća sočiva iznad površine zemlje koja prikupljaju i na neprijatelja šalju sunčeve zrake. 
Ploveće morske tvrđave za zaštitu strateških pomorskih puteva.
Bakteriološki rat uz pomoć klica otpornih na sve vrste zaraze.

I da citiramo fiktivni lik iz filma Terminator 2 Saru Konor – Da je sudbina ono što sami stvaramo, i da je moguće neka loša predviđanja sprečiti. Do nas je…

Uvodnik: Vivstars

izvor: mediji – conopljanews Foto: Pixabay, Ilustracija

1 Comment

  1. Micy

    Bravo za tekst. Hvala

Comments are closed