Ovo su proteini za ubrzanje metabolizma i za mršavljenje

Proteini čine osnovu naše prehrane, zahvaljujući njima možete uspešno održavati postojeću mišićnu masu, a ujedno su neophodni hranjivi sastojci u procesu mršavljenja.

Proteini su potrebni za održavanje zdravlja tkiva i organa, a posebnu pažnju obratite na to da ih unosite u organizam kroz najkvalitetnije namirnice. Izbegavajte hranu s visokim sadržajem šećera, a s malo vlakana, minerala i vitamina.

Hrana s visokim sadržajem šećera i malo vlakana može brzo povećati visinu šećera u krvi, utičući na naš osećaj gladi. Najvažnije stavke za zdravo mršavljenje su pravilna prehrana, fizička aktivnost koja pruža sve hranjive stvari koje vašem telu trebaju, uključujući vitamine i minerale. Redovno vežbanje može vam pomoći pri mentalnom i fizičkom smirivanju, a pravilna prehrana pružiće vam dovoljnu dozu energije i snage.

Jaja

Bilo da ih odaberete za doručak ili ručak, jaja su odlična opcija za obrok jer vam mogu pomoći u potpunom osećaju sitosti. Jaja sadrže razne hranjive stvari poput proteina i mogu biti odličan dodatak prehrani za mršavljenje.

Losos

Losos spada u masnu vrstu ribe, a sadrži omega-3 masne kiseline koje su izuzetno važne u uravnoteženoj i raznolikoj prehrani.

Semenke bundeve

Dobro se kombinuju sa zobenim pahuljicama za doručak, a odlična su opcija i za grickalice kada ogladnite između obroka.

Chia semenke

Popularno seme sadrži veliku količinu vlakna koje je važno za zdravlje probave. Chia semenke prirodno ne sadrže gluten i bogatije su vlaknima nego neke celovite žitarice i pružaju nam energiju. Možete ih kombinovati s jogurtom, pudinzima, ali dobro se slažu i s voćnim salatama.

Bademi

Sirovi bademi sadrže oko 20% proteina i čine fantastičnu zamenu za nezdrave grickalice. Međutim, kao i kod svega ostalog, važno ih je konzumirati umereno, a samo pedeset grama dnevno dovoljno je da se izbegne glad između obroka.


Jogurt

Jogurt zasebni, dve kašike jogurta s mekinjama i lanenim semenkama, jogurt kao dodatak smoothieju – mogućnosti su beskrajne. Jogurt može sadržati poprilično proteina ali izbegavajte dodavanje šećera.