Balkanska Domaćica: Muž, svekrva i drugarice

Balkanska Domaćica: Muž, svekrva i drugarice
YouTube, Printscreen

Satira, fikcija i Esej

Da li postoje (ne)Očajne balkanske Domaćice i kako one izgledaju, šta rade u pandemijskom vremenu i da li smo dokone, bez zuba i čekamo li da nam muževi donesu pare s posla? Sve je istina, osim da nismo lepe. Imam sve zube u glavi i volim muža koji mi ne brani da radim.

Naradila sam se u Beču deset godina i želim da okopavam baštu, da kuvam kada ja želim i da se svađam i volim sa Dragišom. A u Beču je tek zanimljivo bilo (on i danas tamo radi, malo ja kod njega, malo zajedno ovde), gde god da se okreneš čuješ naše ljude iz bivše nam države.

Kada sam stigla kod posestrime Klaudije, gurnula me u neki sobičak dok se ne snađem a ono memljivo i ledeno. I samo se žalila kako je sve teško i kako ja neću da se snađem. Na kraju sam naučila jezik za mesec dana, ma ono osnovno i sama sam pitala za posao kod našeg čoveka da kuvam u restoranu. Koleginica mi je bila Selma Bosanka.

Bože, kako je ona vredna, pedantna i stalno umorna jer radi posle posla u staračkom domu. Mene je uvela u poslić a da mi nije ništa tražila. Posestrimu sam otpisala za ceo život. Pomogne ti uvek neko koga nikad pre video nisi. U staračkom domu sam radila i sa albankom Violetom i hrvaticom Anom a makedonka, druga Violeta, e ona nam gledala u šolju i kuvala najjaču kafu. Povukla sam muža ovamo posle godinu i po.

Radio je i hvala bogu još uvek čisti Bečke ulice. To se u belom svetu plaća sjajno… Kada sam odlazila iz “gastarbajterije” moja Selma, sadašnja posestrima mi je spremila pitu, dugačku preko celog stola, a Ana i dve Violete plakale kao kiša. Srodile smo se, da ako mi dune nešto opet i kad prođe ova “kurona” idem da radim samo da bih se sa njima družila.

Beč vam je Jugoslavija u malom; kada idete ulicom, čujete kako se naši svađaju i prete jedni drugima. U prodavnicama svi trče da kupuju na popuste, i to onu robu kojoj samo što nije prošao rok trajanja… Sretala sam naše starlete koje su radile u pufovima, salonima masaže i pevačice koje su hapšene jer su na ulici “polizei” mislili da su prostitutke, zbog izgleda i ponašanja…

Evo, danas sam ustala rano, skuvala kafu, pojela tri “poljupčića” kolača, i uključila televizor. Gledam onu pevačicu i mislim se – Otkad se ova pogospođila, postala voditeljka? Usta ona namestila kao ja, kada me udarila promaja prošle godine, pa ih nešto krivi i pametuje. Posle prikazali njenog muža, ima bradu kao svešteno lice, a čupava neka kosa.

Ne bih se poljubila sa mojim mužem nikada da se ne obrije i da ne sredi kosu. Pre neki dan mi došla komšinica, zavidna jedna koja samo gleda da li mi je čista kuća, i uvek mi nađe prašinu… Najgore su mi takve, što daju savete a kod kuće imaju neke pijanice i prošlost bože sačuvaj. Ona, kada se udala, varala je muža sa prvim komšijom i sreli se valjda u vozu, pa ona zaboravila sina, izašlo jadno dete samo na drugoj stanici. E, ona mi pridikuje da ostavim ovog mog i nađem nekog “švabu.”

Pa nismo sve lake i ne ložimo se na pare. Rekla sam joj da mogu da je odvedem kada idem za Beč da proba da radi kao animir dama. Naljutila se, a baš me briga. Moja svekrva voli da sluša onu pevačicu što je otela muža političara. Pa mi kaže kako je teško biti “dama kao ona” kada se zađe u godine!? – Ta dama što otela senilnog političara, sigurno ti ne bi menjala gusku kao ja, kada si izlomila nogu. Zagrcnula se od mojih kolača čim sam joj rekla to…

Dobra mi je ćerka, hvala Bogu nije se dala u loše društvo, brine me što neće da izlazi da se druži, ne mogu knjigu da joj otmem iz ruke. Obisala sam Fejsbuk za sva vremena. Počeli da slikaju kuće, vikendice, slavske kolače i automobile da se hvale. Neću da me nadgleda komšiluk ni rodbina.

Napravila sam Instagram, da pratim poznate i da ih komentarišem. Već me je troje blokiralo… Šta se desilo sa onom pevačicom što se zabavljala sa onim Žikom? Baš je bila popularna davno, davno, mnogo sam volela njenu pesmu “Život mi oduzmi.” Nervira me ona igračica što se stalno snima i izvodi one već viđene pokrete, a skoro sam gledala na TV-u Slađu igračicu, koja izgleda kao da je ćerka njene ćerke. Žena je sva prirodna i ako je nešto radila na licu i telu sve je umereno.

Neću dužiti za prvi put,možda vam se ne dopadne, a ako vam je ok ovo što pišem – čitamo se jednom sedmično. Ljubim sve, Vaša Domaćica.

copyright Vivstars.com Svi likovi i događaji su satira i fikcija Pop kulture. Zabranjeno preuzimanje.

4 Comments

 1. eto

  😉👏 samo nastavi 👍

 2. Mellany

  Ahahha hvala za osmeh

 3. Mirka

  Zivjela u Becu 7 godins , jos uvjek pstim za njim , divan grad 💓💓💓

 4. Mimi 31

  Pozz od gastarbajterke sve istina za nase ljude u Becu Lol

Comments are closed