Lepota jednostavnosti: Slušamo Delča i Sklekovi

Devet je godina kako nas je napustio jedan od sjajnih muzičara prave pop rock kulture u Srbiji. Mlađi čitaovi koji ne poznaju rad Milana Delčića Delče, pod obavezno – da u svoju play listu dodaju pesmu Hajde polako, hajde lagano…

U ranijim recenzijama pisali smo, koliko je video produkcija sredinom devedesetih bolja od ove sadašnje, i razlikuje se kreativnošću i realno, nena sponzoruša nadutih od botoksa. Video spotove krasila su lica pravih manekenki i muških modela. Delču i njegovu grupu U Škripcu, slušala je i generacija onih, koji su posećivali Poselo, kao i ljubitelji Gitarijade. Lake, lepe i ugodne note o ljubavi i iz ovog ugla gledanja i slušanja – boljeg vremena, pre ove pojave dziber folka.

Milan Delčić Delča je završio dramaturgiju na FDU-u, a bavio se i pisanjem za pozorište. Autor je nekoliko komada: Hari ne putuje vozomKraljevo blagoU podrumu i Hardcore Transseks one Man Show, koji je 1992. igran na Bitefu. Ova drama je 2000. godine prerađena u roman Doktor Maksimilijan Mrmor i njegovi pacijenti. Napisao je i režirao storiju Lepečistedobre u omnibusu Beogradske priče, a radio je i kao dramaturg za TV seriju Domeslatki dome. Takođe je napisao scenario za nekoliko epizoda TV serije U ime zakona. Ostaće upamćeni i njegovi nastupi u seriji Otvorena vrata, pogotovo antologijska scena u kojoj u duetu sa pokojnom Oliverom Marković peva pesmu Kad sam bila plavuša. Milan Delčić je kao pravi novotalasni multimedijalni i višetalentovani umetnik osmislio koncept “pamfleks” firme koja reklamira izmišljene proizvode. Jedno od poslednjih Delčinih pojavljivanja u javnosti bilo je aprila 2010. na njegovoj beogradskoj izložbi fotografija “Menhetn from Bruklin baj Delč” (Manhattan from Brooklyn by Delch). Poslednje diskografsko delo ovog nesvakidašnjeg umetnika objavljeno je 2008. godine. U pitanju je snimak njegovog poslednjeg koncerta na kom su mu se pridružili drugovi iz bivšeg benda, pa su kao izvođači albuma Jubilarnih 20 i nešto godina potpisani “Delča i U škripcu”.

Vivstars.com Foto: Izvor Google, YouTube